Είναι γεγονός ότι όταν μία κατοικία μπει στο στόχαστρο διαρρηκτών, δύσκολα ξεφεύγει. Γιατί όμως συνέβη αυτό; Τί μπορεί να οδήγησε τους διαρρήκτες αρχικά να στοχοποιήσουν την συγκεκριμένη κατοικία; Πώς έφτασε στα αυτιά τους ότι το συγκεκριμένο σπίτι περιέχει αντικείμενα αξίας;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με βάση τους οποίους μπορεί να έφτασαν στο συμπέρασμα αυτό. Αρχικά, ενδέχεται να έλαβαν την πληροφορία από μέλος της οικογένειας ή από άνθρωπο του σπιτιού (οικιακή βοηθό, φίλο της οικογένειας ή συγγενή) που άθελά του μετέδωσε τα στοιχεία.
Σημαντικές πληροφορίες για την κατοικία μας μπορεί να προέρχονται από συνεργεία που μπαίνουν στο σπίτι μας για επισκευές με εργάτες που δεν γνωρίζουμε ούτε εμείς αλλά πολλές φορές ούτε και ο εκάστοτε εργολάβος (ηλεκτρολόγος, υδραυλικός…). Ουσιαστικά, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να δουν διάφορα μέρη της κατοικίας, ανάλογα με το πού θα χρειαστεί να έχουν πρόσβαση.
Πολύ συχνά όμως τις πληροφορίες τις παρέχουμε εμείς οι ίδιοι. Με την στάση μας, με τα λόγια μας και με την συμπεριφορά μας δίνουμε στον κακοποιό όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να γνωρίζει πότε το σπίτι μας είναι άδειο, πόσοι μένουν μέσα, τι ηλικίας είναι κατά προσέγγιση και αν το σπίτι περιέχει αντικείμενα αξίας και χρήματα. Οι περισσότεροι κακοποιοί μπορούν πολύ εύκολα να αποσπάσουν αυτές τις πληροφορίες με κάποια τηλέφωνα λίγες μέρες πριν, παρακολουθώντας τις σελίδες μας στα social media, και περνώντας από το σπίτι μας κάποιες ώρες της ημέρας και της νύχτας ενδεικτικά, ώστε να γνωρίζουν τις συνήθειές μας.
Τί πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε;
Tip 1: Να βάλουμε εμφανές κύκλωμα παρακολούθησης. Αν δεν μπορούμε να βάλουμε πραγματικό, μπορούμε να βάλουμε ψεύτικο. Ακόμα και αυτό αποθαρρύνει τους δράστες. Αρκεί, φυσικά, να μην γνωρίσει κανείς άλλος την αλήθεια!
Tip 2: Να πάρουμε έναν σκύλο. Σύμφωνα με την άποψη πολλών ερωτηθέντων δραστών σε έρευνες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ύπαρξη σκύλου στην κατοικία είναι ιδιαίτερα ανασταλτικός παράγοντας.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι περίπου το 45% των δραστών είναι ευκαιριακοί διαρρήκτες που ψάχνουν για την εύκολη λεία. Συνεπώς, οτιδήποτε κάνουμε που τους δυσκολεύει την ζωή είναι υπέρ μας. Προσθέτουμε άλλον έναν κρίκο στην ασφάλειά μας.
Tip 3: Να τοποθετήσουμε φωτισμό με φωτοκύτταρο σε διάφορα σημεία του οικοπέδου, αν έχουμε μονοκατοικία.
Tip 4: Να μαζεύουμε τα διαφημιστικά φυλλάδια και τα γράμματα από το γραμματοκιβώτιο, ώστε το σπίτι μας να μην δίνει μια εικόνα εγκατάλειψης.
Tip 5: Να τοποθετήσουμε χρονοδιακόπτες φωτισμού σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού ώστε όταν λείπουμε, να φαίνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι μέσα.
Tip 6: Όταν λείπουμε, να κάνουμε εκτροπή στο τηλέφωνό μας ώστε να μπορούμε να απαντάμε από όπου και αν είμαστε, σαν να είμαστε εκεί. Θα μας στοιχίσει λίγο παραπάνω αλλά σίγουρα πολύ λιγότερα από μία διάρρηξη.
Tip 7: Να μην αφήνουμε έξω σκάλες και άλλα παρόμοια βοηθήματα για τον διαρρήκτη.
Tip 8: Να αφήνουμε την τηλεόραση ανοιχτή και με τον ήχο σε μία φυσιολογική ένταση, σαν να είμαστε εκεί.
Tip 9: Όταν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε για τις διακοπές μας, να μην το κάνουμε εμφανώς. Δεν χρειάζεται να φορτώσουμε το αυτοκίνητο εκτός του γκαράζ, αν έχουμε φυσικά. Αν δεν έχουμε, ας το κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Tip 10: Να μην ανακοινώνουμε στα social media ότι λείπουμε για διακοπές, να μην ανεβάζουμε φωτογραφίες μας από το παραδεισένιο τροπικό νησί στο οποίο βρισκόμαστε και να μην λέμε πότε θα επιστρέψουμε!